Посвідчення про доручення роботи іноземцеві

dodano: 23-07-2019 12:24

Іноземець, який прибуває до Польщі не змушений чекати на отримання дозволу на працю. Сьогодні найпоширеніша форма працевлаштування є праця на підставі Посвідчення про доручення праці іноземцю. Тільки у 2017 році Районні Служби Зайнятості(Powiatowy Urząd Pracy) зареєстрували 1,8 млн. таких Посвідчень. Прогнозують, що у 2019 році значно збільшиться їх кількість.

Хто, де і на який період реєструє такі Посвідчення?

Заяву про доручення праці іноземцю подає працедавець до Державної Служби Зайнятості(Powiatowego Urzędu Pracy) ) по місцю реєстрації працедавця або за адресом постійного проживання. Заяву потрібно заповнити і подати до Служби Зайнятості(Powiatowego Urzędu Pracy) у електронному вигляді через praca.gov.pl . Що важливо, до подання заяви потрібно придбати електронний підпис або профіль довіри ePUAP. Працедавець, котрий немає електронного підпису, зобов’язаний  заповнити формуляр в електронному вигляді, видрукувати, підписати і віднести до відповідної Служби зайнятості.

 

Хто може працювати по таких Посвідченнях про доручення праці?

З  01 січня 2018 року запроваджено нові умови працевлаштування іноземців. Ввійшла в життя спрощена процедура, що стосується «доручення праці» в рамках якої іноземець може легально працювати без потреби отримання дозволу на працю.

Однак не всі іноземці можуть працювати на підставі такої процедури, тобто по Посвідченню на доручення праці. Законодавець запровадив умови хто може скористатись з такого права. Це мають бути громадяни 6-ти країн: Україна, Білорусія, Росія, Грузія, Вірменія і Молдавія.

Загальні положення заяви

При поданні заяви,  потрібно подати додаткові документи. Неподання одного з обов’язкових додатків зобов’язує  Службу Зайнятості до запрошення працедавця для усунення формальних помилок, що значно збільшує термін процедури реєстрації Посвідчення.

Необхідні документи, що потрібні для подання заяви на Посвідчення  доручення праці(актуальні на 12.12.2018р.) це:

     1. Підтвердження оплати – 30 злотих,

     2. Ксерокопія документу, який підтверджує особу – у випадку, якщо працедавець є            фізична особа.

      3. Ксерокопія всіх заповнених сторінок закордонного паспорту іноземця,

      4. Ксерокопія посвідчення працедавця про відсутність судимості.

      5. Документ, що підтверджує місце постійного проживання – у випадку, коли фізична особа(документ, що підтверджує інше місце постійного проживання, відмінне від  прописки в паспорті).

Обов’язки працедавця

Час очікування на Посвідчення - це 7 днів. Що важливо, працедавець може працевлаштувати іноземця тільки після отримання зареєстрованого Посвідчення про доручення праці. Додатково працедавець зобов’язаний повідомити Державну Службу Зайнятості про дату працевлаштування  іноземця і про передачу   оригіналу Посвідчення про доручення праці іноземцеві.